Sigur ai auzit de Search Engine Optimization (optimizare pentru motoarele de căutare, în special Google), SEO pe scurt. Ai convingerea că serviciile de SEO se potrivesc oricărui tip de afacere? Sigur te întrebi dacă aceste servicii s-ar potrivi pentru website-ul tău şi mai ales dacă merită investiţia.
Echipa Programare Web a decis să alcătuiască acestă listă, pentru a sublinia motivele pentru care o campanie SEO profesională poate ajuta la marketing şi comunicarea pe care o ai cu clienţii în on-line. Vom începe cu răspunsul la cea mai importantă întrebare: De ce achiziţionarea de servicii SEO ar fi o idee bună?
- SEO nu trebuie văzut doar ca o cheltuială, ci ca o investiţie
Dacă este făcut de o echipă de specialişti, această investiţie poate creşte vânzările. Dacă ai un magazin online sau vinzi servicii şi eşti în pagina #2 în Google, sigur ar fi fost clienţi interesaţi de produsele sau serviciile tale, dar au ales competiţia pentru că investiseră în servicii SEO de calitate şi erau listaţi înaintea website-ului tău. De obicei, în funcţie de nişă, asta garantează o poziţionare în #1 pagină Google. Să fim serioşi, dacă nu sunt produse sau servicii scumpe, cei care vând, sunt primele 3 – 4 website-uri care sunt în prima pagină Google, acolo fiind conversiile cele mai mari accesare pagină - vânzare.
- Scopul unei campanii SEO este de a creşte vânzările, dar totul începe de la website
Actorul principal în discuţie este website-ul tău. E cel mai bun angajat pe care îl poţi avea, lucrează 7 zile pe săptămână pe toată perioada anului, nu cere concedii, nu cere măriri de salar, nu întârzie la muncă, face tot ce-i spui, pe scurt angajatul perfect (ca menţiune, în educarea acestui “angajat” trebuie o investiţie iniţială în dezvoltarea web făcută de o echipă pricepută. Cu cât mai pricepută echipa, cu atât cheltuielile pe termen lung vor fi mai mici). Motoarele de căutare se uită la partea tehnică a website-ului, dacă este responsiv pentru dispozitivele mobile, dacă fişierele şi imaginile sunt optimizate şi nu în ultimul rând dacă aduce un plus de experienţă vizitatorului.
- Campania SEO este o parte importantă a marketing-ului
Din punctul meu de vedere, campania SEO este elementul cel mai important, pentru că aduce posibili clienţi pe website, ceea ce poate asigura creşterea vânzărilor. În acelaşi timp, SEO nu este singurul element care să crească rata de conversie, accesare pagină – vânzare. Chiar şi o poziţionare în prima pagina Google nu garantează asta. Social media, branding şi alte strategii complementare SEO, trebuie să vină în ajutor. Combinarea armonioasă a acestor element trebuie făcută pentru fiecare tip de afacere în parte, dacă se implementează corect, acestea sunt elementele care garantează creşterea vânzărilor. Treaba unui Manager nu este de a alege un serviciu în detrimentul altuia, ci de a găsi firma de dezvoltare web şi promovare, care poate asigura combinarea cu succes ale acestor elemente.
- Impactul SEO asupra procesului căutare în Google/achiziţionare produs
Alt motiv pentru care campania SEO este o componentă importantă a procesului de marketing, este pentru că nu creşte costurile în raport cu rata de conversie şi are cele mai mici costuri de implementat, în comparaţie cu celelalte. De exemplu, faci o campanie folosind serviciul AdWords, atât timp cât campania se desfăşoară, şi numărul de clienţi creşte, pentru că website-ul este adus în faţa altor website-uri ce vând acelaşi lucru. Când campania se termină şi numărul de clienţi scade. Întrebarea logică ar fi: de ce să nu se folosească doar AdWords, pentru că teoretic ar fi mai ieftin decât o campanie SEO? Răspunsurile este dat mai sus, se termină campania se termină şi clienţii, pe când după realizarea unei campanii SEO de calitate, website-ul pe care îl vrei promovat rămâne în pagina dorită în Google şi costurile de menţienere acolo sunt neglijabile. SEO are un rol important în atragerea de potenţiali clienţi pe website-ul tău folosind cuvinte cheie şi fraze relevante. Ideea este să fii unde caută clienţii şi să-i direcţionezi spre soluţiile pe care le oferi.
- Preţurile pentru serviciile SEO variază, nu pot fi pachete standardizate
Nu există un standard prin care să poţi fixa costurile pentru serviciile SEO. Începând de la analiza cuvintelor de promovat, analiza competiţiei, campaniile de backlink-uri şi alte servicii SEO, toate acestea sunt unice, fiind personalizate pentru fiecare client şi situaţie în parte. Chiar şi printre cei care oferă SEO, serviciile diferă din punct de vedere al calităţii. Există profesionişti, dar şi persoane care promit mai mult decât pot oferi. Dar cea mai periculoasă persoană, de obicei este cea care conduce o companie şi vrea servicii SEO, pentru că responsabilitatea alegerii cu cine colaborează, este a ei. Înainte de a alege, cel mai ieftin serviciu SEO sau cel mai scump, un profesionist sau prietenul care se pricepe la reparat calculatoare, citeşte articolul Cum să alegi servicii pentru promovare in Google, pentru a înţelege importanţa şi impactul pe care îl poate avea asupra afacerii tale. Una din cele mai greşite practici, este încredinţarea celui ce a făcut programarea website-ul să se ocupe de campania SEO (poate fi cel mai bun programator, problema e că SEO ţine de alt domeniu). Un serviciu SEO de calitate presupune o echipă (o parte face analiză şi implementare, cealaltă lucrează la rezolvarea problemelor tehnice a website-ului ce dăunează la promovare în Google). Dacă aloci un buget mic pentru promovarea în Google, e ca şi cum le scazi viteza la net, te aştepţi la spectaculos repede, de la cineva care trebuie să-şi facă treaba restricţionat.
Când compari diferite companii de astfel de servicii, ai tendinţa să o alegi pe cea care oferă servicii SEO cele mai ieftine, dar o alegere înţeleaptă ar fi să alegi una care cere de la moderat până la cel mai scump. Dacă cer mulţi bani pe astfel de servicii, motive au. Dacă o companie de servicii SEO are tarife duble, de exemplu te poate ajuta să atingi ţinta pe care o vrei în jumătate de timp. Preţul teoretic ar trebui să fie cam acelaşi, în comparaţie cu o agenţie la care procesul durează de două ori mai mult. Dar câştigi acel timp, timp în care cresc vânzările. Trebuie început şi în România să se privească cu seriozitate serviciile SEO de calitate, nu e o decizie emoţională, e bazată pe logică şi date de la cei care au investit mult în campanii SEO. De ce un Volvo e mai scump decât un Logan? Sunt foarte multe motive evidente similare cu cele ce se pot explica o investiţie mai mare în SEO.
Dacă nu eşti convins încă despre legăturile care sunt între partea tehnică a website-ului, cea ce presupune analiza, implementarea și cum aceste aspecte interacționează împreună, poţi cere o analiză SEO a website-ului.
Continuare Articol Motive de a investi în servicii SEO de calitate