In acest articol imi propun sa prezint o istorie a Internetului. Sa fi istoric al Internetului nu este o munca grea, avand in vedere ca ai de studiat doar 20 de ani si ca marturiile le gasesti pe Google. A, si ce era mai important, sa fi acolo cand se naste si cand creste.
Nu-mi propun sa dezvolt pe larg prezentarea, ci doar sa punctez momentele mai importante. Scopul principal este sa arat ca langa noi se petrec evenimente care ne vor schimba viata, dar carora nu le dam atentie si spun aceasta pentru ca asa s-a intamplat si cu web-ul.
In 1989, cand lucra la CERN, Tim Berners-Lee propune un proiect care ulterior se va numi World Wide Web. Acest proiect s-a nascut intre 1991 si 1993. De altfel, primul site a fost al lui Tim Berners-Lee, lansat in 1992. Mai exista inca o copie a acestrui site (aici). O sa remarcati ca este fluid si responsiv, adica se vede bine si pe dispozitivele mobile.
Initial, paginile web constau doar in text iar link-urile erau subliniate cu albastru si puteau fi citite cu browserul Mosaic.
In 1994 a fost creat WC3, pentru "a conduce World Wide Web catre intregul sau potential". Rolul lui a fost sa creeze standardele Web-ului pentru a descuraja vreo companie sa monopolizeze conceptul de web. WC3 isi continua treaba si in ziua de azi.
Tot in 1994 browserul Mosaic devine Netscape v0.9, acest browser inplementand propriile tag-uri, pentru culorile de background si pentru formatarea textului.
Anul 1996 a fost un an bun pentru Web. Ia nastere CSS, ca un standard impus de WC3, pentru a face din HTML un cod semantic, apare Macromedia care cumpara produsul de la FutureWave si va introduce Flash-ul ca alternativa la designul HTML. Apare GeoCities, primul site de construire online a unei pagini Web.
Cu toate acestea, designul site-urilor de atunci, astazi ar starni zambete.
Tot in 1996 apar Yahoo si Altavista, primele motoare de cautare.
In 1998 Netscape lanseaza Netscape Communicator sub licenta open source, dand posibilitatea la mii de utilizatori sa imbunatateasca aceasta resursa.
Aceasta actiune produce si sfarsitul, in 1999, al primului razboi dintre browsere.
In 1998 apare si PHP3, care aduce designul web intr-o noua era. Cu aceasta ocazie, cea mai mare parte a designerilor vechi dispar dar ia avant piata motoarelor de cautare care imping site-urile vechi in strafundurile internetului.
Din anul 2000, designerii incep sa ia in serios aspectul Web-ului si sa creasca standardele acestuia. CSS incepe sa devina din ce in ce mai popular, deoarece permitea creatorilor web sa desparta partea grafica de continuturi. Internet Explorer 5, cel mai popular browser al vremurilor, a fost primul browser care avea implementat CSS1. A fost clar ca web designerii fie invata CSS, fie isi gasesc alta slujba. Cei mai multi au invatat CSS.
Este la moda designul pe baza tag-ului table, sunt date retete pentru a face transparente imaginile png, in pagini apar meniuri cu efect hoover si apare o standardizare a site-urilor corporatiilor.
Cu toate ca Java Script a aparut in 1995, utilizarea lui deabia in acesti ani ia amploare. De fapt, un motiv ca lumea nu s-a sfarsit in anul 2000, a fost ca Microsoft a rezolvat virusul Y2K folosind JS.
Utilizarea JS a marcat sfarsitul paginarii cu tag-ul table si a permis aparitia meniurilor animate, formularelor web si a paginilor cu continutul creat de utilizatori: profile, jurnale si galerii de imagini. Pentru prima data, paginile isi reinprospatau continutul fara reload, precum Wall-ul de pe Facebook.
In 2004 ia sfarsit era WEB 1.0 si incepe WEB 2.0.
“Web 1.0 was all about connecting people. It was an interactive space, and I think Web 2.0 is, of course, a piece of jargon, nobody even knows what it means. If Web 2.0 for you is blogs and wikis, then that is people to people. But that was what the Web was supposed to be all along.” – Tim Berners-Lee, 2006
Expresia WEB 2.0, popularizata de catre Tim O’Reilly, este utilizata pentru a vorbi despre un nou tip de site web care sa fie orientat mai mult catre comunitate. Apare moda butoanelor lucioase, culorilor stralucitoare, gradientelor, widget-urilor, colturilor rotunjite.
Interactiunea cu utilizatorul devine din ce in ce mai importanta iar Google preia conducerea lumii, Facebook este cel mai vizitat site online iar Amazon este liderul e-commence-ului.
In 2005, Adobe si-a dat seama de greseala abandonarii tratativelor cu FutureWave si cumpara de la Macromedia produsul Flash, care intre timp a avut un succes enorm si care i-a ajutat sa devina puterea de acum.
Aparitia in 2007 a iPhone-ului a dat, in mod clar, o imbrancitura web-ului, mutandu-l catre dispozitivele mobile. Unul din criteriile de evaluare ale unui site este legat de modul in care acesta este vazut pe dispozitivele mobile.
HTML5 este inca in dezvoltare, dar promite sa faca Flash-ul sa-si cante cantecul de lebada. Browserele actuale, chiar si Internet Explorer, au inceput deja sa implementeze noua versiune.
Designerii web de azi nu-si pot permite sa faca greseala lui Adobe si sa ignore noile tehnologii si tendintele din designul web de astazi.
Cam aici se opreste trecerea in revista a istoriei web-ului, pentru ca a scrie despre istoria recenta este o sarcina laborioasa. Doar ca sa poti scrie o singura propozitie ar trebui sa treci prin sute de pagini de bloguri ale designerilor web.
Incotro se indreapta designul web? Iata o intrebare la care nu se poate da un raspuns cert. Va invit sa va impartasiti gandurile si sa schimbam pareri.